Browsing by Author "Ata, Zafer"
Now showing 1 - 4 of 4
Results Per Page
Sort Options
Item Ankara Bölgesi’ndeki tavukçuluk işletmelerinden Salmonella spp. izolasyonu(2008) Ata, Zafer; Aydın, NejatBu çalışmada, tavukların dışkı ve yumurtalarında Salmonella etkenlerinin klasik yöntemlerle ve PCR ile tanısı amaçlanmıştır. Salmonella izolasyonu amacıyla Ankara’ da yer alan 50 ticari yumurtacı kümes ziyaret edilerek her kümesten 20’şer adet olmak üzere kloakal svap ve yine aynı kümeslerden 10’ar adet yumurta örneği toplandı. Her kümesten alınan 20 kloakal svap 2 gruba ayrılıp 10 adedi 1 örnek kabul edilerek değerlendirilmeye alındı. Toplam 500 yumurta 10’arlı gruplar halinde 50 örnek olarak kabul edilip Salmonella varlığı yönünden incelendi. Çalışmanın sonucunda, kloakal svap alınan 50 kümesin 6 (%12)’sında ve örnek bazında da 100 örneğin 6 (%6)’sından selektif zenginleştirmeden sonra yapılan PCR ve klasik kültür metodu ile Salmonella’nın cins düzeyinde varlığı tespit edildi. Yumurta örneklerinden ise her iki metotla da Salmonella belirlenemedi. Bu çalışmada, tavuk dışkılarından Salmonella etkenlerinin PCR yöntemi ile tanısı yapılabileceği ortaya konuldu ve rutin teşhis amacıyla uygulanabilirliği belirlendi. In this study, the aim was to diagnose the Salmonellae in chicken faeces and eggs with both classical techniques and PCR.For this aim, 50 commercial layer poultry flocks in Ankara were visited and 20 cloacal swabs and 10 egg samples were taken from each flock. Twenty cloacal swaps taken from each flock were divided into two groups in which 10 of them were accepted and evaluated as one sample. A total of 500 eggs was accepted as 50 samples and evaluated by means of the presence of Salmonellae.At the end of the study, PCR and classical culture methods carried out after selective enrichment revealed that Salmonellae were identified on the genus level from 6 (12 %) out of 50 layer poultry flocks and from 6 (6 %) individual cloacal swabs out of 100 samples.In this study, it has been shown that Salmonellae could be diagnosed with PCR method and this method could be used in routine diagnosis.Item Hindilerde salmonella tanısında kültür ve real-time PCR kullanımı(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2011) Ata, Zafer; Diker, K.SerdarBu çalışmada, Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgesindeki kesimhanelerdentemin edilen hindi karkaslarında Salmonella'ların varlığının araştırılması,Salmonella tanısında kültür ve Real-Time PCR'ın kullanımı Salmonellasuşlarının sekans analizine tabi tutularak tiplendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışma sonucunda Eskişehir, Bolu, Bandırma ve İstanbul'dan gelen,721 hindi karkas örneği üzerinde yapılan analizler sonucunda, toplam 50örneğin (%6.9) Salmonella içerdiği saptandı. İzole edilen 50 Salmonella suşuGrup B ve Grup D1 antiserumları ile serogruplandırılmış olup 50Salmonella suşundan 13 adedi B grubuna, 21 adedinin ise D1 grubunaait olduğu tespit edilirken; 16 Salmonella suşunun B ve D1 grubundaolmadığı tespit edildi.İzolatlar invA gen sekansı esas alınıp Real-time PCR ile doğrulanarak,10 farklı antibiyotiğe karşı dirençlilikleri incelenmiştir. Vankomisin, metisilin,novobiosin'e %100, gentamisine %34, tetrasikline %30, polimiksine veampisiline %10, Amoksisilin+Klavunik asite %8, Sülfametoksazol-Trimetoprime ise %4 olarak dirençlilik saptandı. İzolatların hiçbirindeMezlosillin direnci izlenemedi.DNA dizi analizi ile B serogrubuna ait olan 5 Salmonella suşundanbeşide Salmonella Typhimurium olarak; D1 serogrubuna ait olan 5Salmonella suşundan dördü Salmonella Enteritidis ve biri Salmonella Agonaolarak; B ve D1 serogrubuna ait olmayan 10 Salmonella suşu iseSalmonella enterica partial 16S rRNA geni olarak tanımlanmıştır.Sonuç olarak, hindi karkaslarında Salmonella bulunmuş olup halksağlığının korunması amacıyla çiftlikten sofraya kadar her aşamada hijyenikönlemlerin alınması gerektiği düşünülmektedir.AbstractIn this study, turkey carcasses taken from Marmara, Aegean and CentralAnatolia regions were used to detect the presence of Salmonella spp. byReal-time PCR and culture method. Molecular typing of isolated Salmonellaspp. by sequence analysis is also performed in this study.As a result of the study Salmonella spp. were found in 50 (6.9%)samples of 721 turkey carcasses taken from Eskişehir, Bolu, Bandırma andİstanbul. Isolated 50 Salmonella strains were serogrouped with Group B andGroup D1 antisera. According to serogrouping it is found that 13 Salmonellawere belongs to group B, 21 were belongs to group D1 and 16 were notbelong to either group B or group D1.Isolates were confirmed by Real-time PCR with invA gene sequenceand antibiotic resistances for 10 different antibiotics were found 100% forvancomycin, methicillin, novobiocine; 34% for gentamycin; 30% fortetracycline; 10% for polymiksin and ampycilline; 8% Amoxicillin+clavulanate;4% for Sulphamethoxazol-Trimethoprime. Mezlocillin resistance was notdetected in isolates.Five Salmonella strains belong to B serogroup were found Salmonellatyphimurium; 4 of 5 Salmonella strains belong to D1 serogroup were foundSalmonella enteritidis and 1 strain belongs to D1 serogroup was foundSalmonella agona by DNA sequence analysis. Ten Salmonella strains thatwere not belong to B and D1 serogroups were defined as Salmonella entericapartial 16S rRNA gene.As a result of the study Salmonella spp. were detected in turkeycarcasses and this result indicates the importance of hygienic precautionsthat must be obeyed from farm to table in order to protect public health.