Browsing by Author "Konca, Yusuf"
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
Item Dişi ve erkek kıl keçilerinde üreme aksı hormonlarının yıllık değişimi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Kaliber, Mahmut; Konca, Yusuf; Dellal, Gürsel; Fen FakültesiBu araştırmada, 1.5 yaşlı 12 baş Kıl keçisinde (7 baş dişi ve 5 baş erkek) Melatonin, Gonadotropin Salgılatıcı Hormon (GnRH), Folikül Uyarıcı Hormon (FSH), Lüteinleştirici Hormon (LH), Östrojen, Testosteron, Projesteron, Prolaktin ve Oksitosin hormonlarının bir yıl süresince ve farklı fizyolojik dönemlerdeki değişimleri incelenmiştir. Çalışmada hormon düzeylerini belirlemek için 2015 yılı Eylül ve 2016 yılı Ağustos ayları arasında her keçiden aylık periyotlarla kan örnekleri alınmıştır. Kan serumunda hormon analizleri Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nde bulunan Hayvan Fizyolojisi ve Endokrinolojisi Laboratuvarı'nda gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Kıl keçilerinde Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında melatonin (ng/l), GnRH (ng/ml), FSH (mIU/ml), LH (mIU/ml), östrojen (ng/l), testosteron (ng/ml), projesteron (ng/ml), prolaktin (ng/l) ve oksitosin (ng/l) hormonlarının genel ortalamaları sırasıyla, 899.51±197.28, 986.72±185.06, 1031.47±186.83, 1051.39±151.25, 962.70±172.49, 1033.15±177.90, 1057.14±184.81, 927.63±159.53, 854.67±160.36, 822.98±166.26, 787.53±159.53, 827.53±133.71; 55.94±3.97, 66.74±6.47, 59.65±5.39, 36.62±2.58, 34.69±4.84, 36.54±5.30, 34.31±6.15, 30.72±5.07, 32.26±6.11, 33.76±6.13, 33.74±6.10, 37.20±6.76; 8.83±0.71, 11.27±0.69, 8.55±0.72, 7.62±0.69, 6.42±0.99, 6.95±0.81, 6.51±0.56, 6.52±0.89, 5.75±0.68, 5.63±0.70, 6.37±0.91, 6.96±0.80; 12.76±1.37, 18.26±1.77, 15.82±1.66, 14.72±2.17, 9.97±1.93, 8.30±1.18, 6.50±1.11, 5.89±1.15, 5.58±1.29, 6.18±1.13, 7.24±1.47, 9.02±0.86; 61.36±4.99, 60.78±5.20, 46.61±4.24, 35.43±3.27, 36.14±3.42, 52.39±5.07, 38.45±3.67, 38.74±4.18, 40.15±2.99, 41.25±5.29, 40.14±4.47, 38.74±3.65; 6.28±0.58, 10.09±1.38, 7.63±0.74, 2.04±0.18, 1.19±0.22, 1.20±0.15, 0.74±0.20, 0.58±0.07, 0.88±0.12, 1.06±0.37, 2.77±0.54, 3.34±0.38; 3.98±0.78, 13.44±0.94, 13.87±2.05, 11.09±1.13, 7.12±0.92, 4.33±0.46, 1.25±0.10, 1.19±0.16, 1.15±0.10, 1.41±0.13, 1.25±0.08 ve 1.34±0.09; 19.88±3.88, 28.77±4.79, 25.69±4.71, 30.21±6.06, 35.42±6.79, 35.15±7.94, 24.74±4.43, 23.64±4.51, 19.13±3.64, 16.16±3.74, 16.74±3.93, 17.44±3.77 ve 21.13±1.39, 25.10±2.15, 26.03±3.20, 25.59±3.12, 25.39±2.78, 26.40±2.79, 20.92±3.16, 20.63±2.69, 20.57±1.78, 20.59±2.80, 20.92±2.69, 20.91±2.15 olarak saptanmıştır. Dişi Kıl keçilerinde LH, östrojen, projesteron ve prolaktin hormonlarının ortalama değerleri bakımından aylar arasında görülen farklılıklar istatistiksel olarak önemli (p<0.01) bulunurken; erkek Kıl keçilerinde ise GnRH, FSH, LH, östrojen, testosteron, projesteron ve prolaktin hormonlarının ortalama değerleri bakımından aylar arasında görülen farklılıkların istatistiki olarak önemli (GnRH, LH, östrojen, testosteron, projesteron: p<0.01; FSH, prolaktin: p<0.05) seviyede olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada mevsim, sıcaklık-nem indeksi ve fotoperiyot değişimi ile üreme aksı hormonları değişimleri arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. In this research, Melatonin, Gonadotropin Releasing Hormone (GnRH), Follicle Stimulating Hormone (FSH), Luteinizing Hormone (LH), Estrogen, Testosterone, Progesterone, Prolactin (PRL) and Oxytocin hormones changes were studied on 12 heads of Hair goat with 1.5 years old (7 heads of female and 5 heads of male) in different physiological periods during one year (from September 2015 to August 2016). In the study, the blood samples were taken from each goat in every month in order to determine hormone levels. In the blood serum, hormone analysis were performed in the Animal Physiology and Endocrinology Laboratory at Erciyes University, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science. Based on the results obtained in this research, the general means of melatonin (ng/l), GnRH (ng/ml), FSH (mIU/ml), LH (mIU/ml), estrogen (ng/l), testosterone (ng/ml), progesterone (ng/ml), prolactin (ng/l) and oxytocin (ng/l) hormones in Hair goats in September, October, November, December, January, February, March, April, May, June, July and August were found as 899.51±197.28, 986.72±185.06, 1031.47±186.83, 1051.39±151.25, 962.70±172.49, 1033.15±177.90, 1057.14±184.81, 927.63±159.53, 854.67±160.36, 822.98±166.26, 787.53±159.53, 827.53±133.71; 55.94±3.97, 66.74±6.47, 59.65±5.39, 36.62±2.58, 34.69±4.84, 36.54±5.30, 34.31±6.15, 30.72±5.07, 32.26±6.11, 33.76±6.13, 33.74±6.10, 37.20±6.76; 8.83±0.71, 11.27±0.69, 8.55±0.72, 7.62±0.69, 6.42±0.99, 6.95±0.81, 6.51±0.56, 6.52±0.89, 5.75±0.68, 5.63±0.70, 6.37±0.91, 6.96±0.80; 12.76±1.37, 18.26±1.77, 15.82±1.66, 14.72±2.17, 9.97±1.93, 8.30±1.18, 6.50±1.11, 5.89±1.15, 5.58±1.29, 6.18±1.13, 7.24±1.47, 9.02±0.86; 61.36±4.99, 60.78±5.20, 46.61±4.24, 35.43±3.27, 36.14±3.42, 52.39±5.07, 38.45±3.67, 38.74±4.18, 40.15±2.99, 41.25±5.29, 40.14±4.47, 38.74±3.65; 6.28±0.58, 10.09±1.38, 7.63±0.74, 2.04±0.18, 1.19±0.22, 1.20±0.15, 0.74±0.20, 0.58±0.07, 0.88±0.12, 1.06±0.37, 2.77±0.54, 3.34±0.38; 3.98±0.78, 13.44±0.94, 13.87±2.05, 11.09±1.13, 7.12±0.92, 4.33±0.46, 1.25±0.10, 1.19±0.16, 1.15±0.10, 1.41±0.13, 1.25±0.08 ve 1.34±0.09; 19.88±3.88, 28.77±4.79, 25.69±4.71, 30.21±6.06, 35.42±6.79, 35.15±7.94, 24.74±4.43, 23.64±4.51, 19.13±3.64, 16.16±3.74, 16.74±3.93, 17.44±3.77 and 21.13±1.39, 25.10±2.15, 26.03±3.20, 25.59±3.12, 25.39±2.78, 26.40±2.79, 20.92±3.16, 20.63±2.69, 20.57±1.78, 20.59±2.80, 20.92±2.69, 20.91±2.15 respectively. There were statistically significant (p<0.01) differences among the months for LH, estrogen, progesterone and prolactin levels in female Hair goats; while the differences among the months for GnRH, FSH, LH, estrogen, testosterone, progesterone and prolactin levels were statistically significant (GnRH, LH, estrogen, testosterone, progesterone: p<0.01; FSH, prolactin: p<0.05) in male Hair goats. In this research, relationships among the changes in reproductive axis hormones with season, temperature-humidity index and photoperiod were also investigated.Item Effects of Different Quality Roughage Supply on Performance of Holstein Calves during Preweaning Period(Ankara Üniversitesi, 2017-01-18) Kaliber, Mahmut; Ülger, İsmail; Beyzi, Selma Büyükkılıç; Konca, Yusuf; Ziraat FakültesiBu çalışmada, Holstein buzağılarda sütten kesim öncesi dönemde iki farklı kalitedeki kaba yem kullanımının (kıyılmış halde kuru yonca otu ve buğday sapı) büyüme, gelişme, yem tüketimi ve yemden yararlanma özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla toplam 30 baş erkek ve dişi Holstein buzağı cinsiyet ve doğum ağırlıkları göz önünde bulundurularak her birinde 15 baş olmak üzere 2 deneme grubuna dağıtılmıştır. Birinci muamele grubunun% 80 oranında buzağı başlangıç yemi ve kaliteli kaba yem kaynağı olarak %20 oranında 1-2 cm uzunluğundaki kıyılmış yonca kuru otu, ikinci muamele grubunun ise % 80 oranında buzağı başlangıç yemi ve düşük kaliteli kaba yem kaynağı olarak % 20 oranında 1-2 cm uzunluğundaki kuru buğday sapı kullanılarak hazırlanan toplam yem karışımını (TMR) 8 haftalık sütle besleme periyodu boyunca tüketmeleri sağlanmıştır. Çalışma sonucunda, buzağıların sütten kesim öncesi dönemde buzağı başlangıç yeminin yanında kaliteli kaba yemler ile beslenmesinin yem tüketimini azalttığı (P<0.05) ancak buna rağmen 8 haftalık süt ile besleme programı sonunda sütten kesim ağırlıklarını ve iskelet gelişimlerini etkilemediği (P>0.05) tespit edilmiştir. Bu noktadan hareketle, buzağıların performanslarının etkilenmeden daha az yem ile sütten kesilmelerine olanak sağlaması ayrıca yem çevirim kabiliyetlerini artırması (P<0.05) gibi faydaları göz önünde bulundurularak sütten kesim öncesi dönemde buzağıların kesif yeme ek olarak kaliteli kaba yemler ile beslenmesinin ekonomik faktörlerin de göz önünde bulundurulması koşuluyla uygun olacağı sonucuna varılmıştır.Item The effects of thyme essential oil and vitamin combinations on performance, carcass quality and oxidation parameters in broilers exposed to heat stress(Ankara Üniversitesi, 2020-09-01) Sarıözkan, Savaş; Güçlü, Berrin Kocaoğlu; Konca, Yusuf; Aktuğ, Eray; Kaliber, Mahmut; Beyzi, Selma Büyükkılıç; Şentürk, Meryem; Veteriner FakültesiThis study aims to determine the effect of thyme essential oil (TEO) and a combination of TEOwith different vitamins (A, C and E) on performance, carcass quality, oxidation parametersin broilers exposed to heat stress (HS). A total of 300, 21 days old, male Ross-308 chicks were distributed in six experimental groups with five replicates. The broilers in HS groups were exposed to 34oC for nine hours per day between 21 and 41 days of the experiment. The experimental groups were as follows: 1: Thermoneutral control (TNC, 22oC), 2: Heat stress control (HSC, 34oC), 3: TEO(300 mg/kg TEO, 34oC), 4: TEO+ Vit C (300 mg/kg TEO+ 250 mg/kg Vit C, 34oC), 5: TEO+ Vit E (300 mg / kg TEO+ 250 mg/kg Vit E, 34oC) and 6: TEO+ Vit A (300 mg / kg TEO+ 15000 IU / kg Vit A, 34°C). As a result, it was determined that HS significantly reduced live weight (LW), live weight gain (LWG), and feed intake(FI) values compared to the TNC group (P<0.05). Supplementation of TEOor TEOand vitamin (A, C, E) combinations to the feed of broilers exposed to HS had no significant effect on performance, carcass quality, carcass part yields, and serum parameters. Economically, the highest profitability was obtained in the TNC group (P<0.001), In conclusion, HS negativelyaffected the performance of broilers, and the supplementation of TEO+ Vit E to the diet had slightly reduced the adverse effects of HS.