Browsing by Author "Keyvan, Erhan"
Now showing 1 - 5 of 5
Results Per Page
Sort Options
Item Decontamination of Salmonella Typhimurium with chitosan and lactic acid on broiler carcasses(Ankara Üniversitesi, 2021-09-27) Kaplan, Zeynep; Yurdakul, Ozen; Keyvan, Erhan; Şen, Erdi; Veteriner FakültesiSalmonella Typhimurium is frequently isolated from chicken meat. The main purpose of current study was to analyze the decontamination of S. Typhimurium by using different concentrations of chitosan, lactic acid and chitosan and lactic acid combination on broiler carcasses. S. Typhimurium was inoculated to broiler carcasses at 108 cfu/mL in eight different study groups. Then, contaminated carcasses were treated with 1%, 2% lactic acid and 0.1%, 0.05% chitosan for 5, 10, 15 min. Also, effects of the combination of chitosan and lactic acid (0.05% chitosan- 1% lactic acid, 0.01% chitosan- 1% lactic acid) were analyzed for 5, 10, 15 min. Carcasses samples treated with chitosan and lactic acid were analysed for survival of S. Typhimurium on the 0, 3 and 7 days of storage time. Lactic acid (1%, 2%), combination of chitosan and lactic acid (0.05% chitosan + 1% lactic acid and 0.01% chitosan and 1% lactic acid) were detected to have antimicrobial effect on S. Typhimurium inoculated into carcasses (P<0.05). There is no difference between the working groups in terms of implementation time (P>0.05). According to the study, it was found that the combination of lactic acid and chitosan is the most effective method against S. Typhimurium in poultry carcasses. As a result, it is thought that the decontaminant agents which preferred in the study can be used in various applications in the poultry industry.Item Determination of time dependent antibacterial activities of curcumin, carvacrol and styrax liquidus on Salmonella Enteritidis(Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2022) Keyvan, Erhan; Other; OtherSalmonella Enteritidis is amongst the most common causes of foodborne salmonellosis. Multi-drug resistant Salmonella strains has been associated with treatment failures. Plant-derived phytochemicals may be an alternative to antibiotics in combating these bacteria. The purpose of this study is to investigate the antibacterial activity of curcumin, carvacrol and styrax liquidus on S. Enteritidis and S. Enteritidis PT4. Minimum inhibitory concentration (MIC) values of these substances were detected at 1.5, 3, 7.5 and 24 h by broth microdilution method to evaluate their time-dependent antibacterial activities. The findings of the present study showed that MIC values of carvacrol, curcumin and styrax liquids for both S. Enteritidis and S. Enteritidis PT4 were 125.0 μg/mL, 132.5 μg/mL, 31.3 mg/mL for 24 h, respectively. Also, a time-dependent change was observed in the MIC values of curcumin. Carvacrol, curcumin and styrax liquidus can be used to provide antimicrobial effect on S. Enteritidis and S. Enteritidis PT4 in food applications, taking into account the MIC values and contact times.Item Sığır karkaslarında Staphylococcus aureus'un varlığı, karakterizasyonu ve antimikrobiyal dirençliliğinin belirlenmesi(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014) Keyvan, Erhan; Özdemir, HaydarBu çalışma, sığır karkaslarında Staphylococcus aureus'un varlığı ile izolatların enterotoksijenik özellikleri ve antimikrobiyal dirençliliğini saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Haziran 2011 ve Mayıs 2012 tarihleri arasında Ankara'da bulunan 2 farklı mezbahada kesilen, 120 adet sığır karkasından alınan örnekler materyal olarak kullanılmıştır. Örnekler steril bir şablon ile işaretlenen but, kavram ve döş bölgerinden (10x10 cm2, toplam 300 cm2) sünger swap tekniği ile alınmıştır. Alınan örnekler öncelikle fenotipik olarak koagulaz-pozitif stafilokok ve S. aureus yönünden analiz edilmiştir. Fenotipik yönden S. aureus olarak saptanan suşlar PCR tekniği ile doğrulanmış, PCR yöntemiyle enterotoksijenik özellikleri ve mecA geninin varlığı araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucu, 120 sığır karkas örneğinin 32'si (% 26,6) koagulaz pozitif stafilokok ve 15'i (% 12,5) S. aureus yönünden pozitif bulunmuştur. Çalışmada izole edilen toplam 70 adet koagulaz-pozitif stafilokok izolatından 22'si fenotipik testler sonucu S. aureus olarak belirlenmiştir. Bu izolatların tümü, PCR tekniğinde S. aureus olarak doğrulanmıştır. S. aureus izolatlarının hiçbirinde mecA geni saptanamazken, 19'unun (% 86,3) enterotoksijenik özellikte olduğu belirlenmiştir. Enterotoksijenik izolatlardan 8'inin (% 36,3) seh, 5'inin ( % 22,7) sea, 2'sinin (% 9) seg+sei, 1'inin (% 4,5) sei, 1'inin (% 4,5) sed+sej, 1'inin (% 4,5) sea+tst ve 1'ininde (% 4,5) tst tipi enterotoksin genine sahip olduğu saptanmıştır. Çalışma kapsamında yapılan antibiyotik dirençlilik testleri sonucunda S. aureus izolatlarından % 72,7'sinın ampisiline, % 54,5'inin tetrasikline, % 40,9'unun eritromisine ve % 22,7'sinin sülfametaksazol-trimetoprim'e yüksek oranda dirençli olduğu belirlenmiştir. Bu antibiyotikleri oksasilin % 18,1, sefoksitin % 13,6, kloramfenikol % 9 ve gentamisin % 4,5 takip etmiştir. İzolatların tamamı ise vankomisine duyarlı bulunmuştur. Sonuç olarak, sığır karkasları kesim sonrası % 12,5 düzeyinde S. aureus ile kontamine bulunmuştur. Başlangıç kontaminasyon düzeyi düşük olsa da izolatların % 86.3'ünün enterotoksijenik özellikte olması halk sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca izolatlardan bazılarının klasik enterotoksinlerin yanı sıra, yeni tanımlanan enterotoksin genlerine sahip olmaları da önemlidir. Yine izolatların çoğu bir ve/veya birden fazla antibiyotiğe karşı dirençli bulunmuştur. İzolatların hiçbirinde mecA geni bulunmamasına rağmen, metisilin duyarlılığının belirlenmesinde kullanılan oksasilin ve sefoksitin gibi antibiyotiklere karşı dirençli suşların tespit edilmiş olması önemlidir. Bu nedenle hijyenik sığır eti üretimi ve halk sağlığının korunması amacıyla HACCP sistemi etkin bir şekilde uygulanmalıdır.AbstractThe objectives of this study were, to determine the incidence, enterotoxigenic properties and antimicrobial resistance of S. aureus. For this purpose, 120 beef carcass samples, obtained from 2 different slaughterhouses in Ankara between June 2011 and May 2012. Samples obtained from three carcass sides (brisket, flank and round) marked with sterile template and sponge swap used to sample on carcass (10x10 cm2, totaly 300 cm2). Obtained samples firstly analyzed for phenotypically as coagulase positive staphylococci and S. aureus. Then phenotypically determined S. aureus isolates confirmed with PCR assay and detected by multiplex PCR for enterotoxin genes and mecA genes. Results of microbiological examinations, coagulase positive staphylococci isolated from 32 ( 26,6 %) of the 120 beef carcasses samples, 15 ( 12,5 %) of the 120 beef carcasses samples were confirmed as S. auerus. In this study, 22 out of 70 coagulase positive isolates identified as phenotypically S. aureus. All of this isolates confirmed with PCR assay. 19 (86,3 %) out of 22 S. aureus isolates determined as enteotoxigenic. It was determined that these enterotoxins contained 8 (36,3 %) seh, 5 (22,7 %) sea, 2 (9 %) seg+sei, 1 (4,5 %) sei, 1 (4,5 %) sed+sej, 1 (4,5 %) sea+tst, 1 (4,5 %) tst gene distribution, respectively. None of the S. aureus isolates contain mecA gene. In this study, according to the disc diffusion test results, 72,7 %; 54,5 %; 40,9 %; 22,7 % of S. aureus isolates were high level resistant to ampicillin, tetracycline, erythromycin, sulphamethoxazole- trimethoprim, respectively. In addition, 18,1 %; 13;6 %; 9 %; 4,5 % of S. aureus isolates were resistant to oxacillin, cefoxitin chloramphenicol and gentamicin, respectively. All of the isolates were sensitive to vancomycin. Finally, it was found that beef carcasses contaminated with S. aureus. Even if first level of contamination is low, enterotoxigenic S. aureus level is relatively high. This situation is important for public healthy. Also, isolates contained newly described enterotoxin genes. This results indicated that new types enterotoxin genes could be effective in food intoxication. In this study, isolates were found resistance to one or more antibiotics. None of the S. aureus isolates contain mecA gene but some of them were identified as resistant to a group of antibiotics like oxacillin and cefoxitin which are used in determining methicilin sensitivity. For public healthy and hygienic meat production HACCP systems would be implemented effectively.