Browsing by Author "EROL, Handan (Ortak Yazar)"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item YUMURTA DÖNEMİNDEKİ BILDIRCIN VE TAVUK RASYONLARINDA KARNİTİN VE HUMAT KULLANIMI(2004) Veteriner Fakültesi; YALÇIN, Sakine (Proje Yürütücüsü); ERGÜN, Ahmet (Ortak Yazar); EROL, Handan (Ortak Yazar); ÖZSOY, Bülent (Ortak Yazar); YALÇIN, Suzan (Ortak Yazar); ONBAŞILAR, İlyas (Ortak Yazar)Bu araştırma, rasyonlara L-karnitin ve humatın birlikte veya ayrı katılmalarının yumurta dönemindeki bıldırcın ve tavuklarda bazı verim özellikleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla iki deneme halinde yürütülmüştür. Birinci denemede toplam 280 adet 10 haftalık Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. Araştırma her biri 70'er bıldırcından oluşan 1 kontrol, 3 deneme olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüştür. Grupların her biri 14 adet bıldırcın içeren 5 tekrar grubuna ayrılmıştır. Birinci, ikinci ve üçüncü deneme grupları rasyonlarına sırasıyla 100 mg/kg L-karnitin, 1.5 g/kg humat (Farmagülatör Dry Plus) ve 100 mg/kg L-karnitin+1.5 g/kg humat ilave edilmiştir. Araştırma 16 hafta sürdürülmüştür. Rasyonlara L-karnitin ve humatın birlikte ve ayrı katılmalarının canlı ağırlık, yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, mortalite, kan serum parametreleri, yumurta kolesterol miktarı, yumurta kabuk kalınlığı, yumurta sarı indeksi ile yumurta kabuğu, yumurta akı ve yumurta sarısı yüzdeleri üzerine etkisi gözlenmemiştir. Yumurta ağırlığı L-karnitin ilavesiyle artmıştır (p0.001). Yumurta akı yüksekliği (p0.05), yumurta akı indeksi (p0.01) ve yumurta haugh birimi (p0.05) değerlerinin rasyona humat ilavesiyle arttığı kaydedilmiştir. İkinci denemede toplam 180 adet 22 haftalık IGD tip kahverengi yumurta tavuğu kullanılmıştır. Araştırma her biri 45'er tavuktan oluşan 1 kontrol, 3 deneme olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüştür. Grupların her biri 9 adet tavuk içeren 5 tekrar grubuna ayrılmıştır. Birinci, ikinci ve üçüncü deneme grupları rasyonlarına sırasıyla 100 mg/kg L-karnitin, 1.5 g/kg humat (Farmagülatör Dry Plus) ve 100 mg/kg L-karnitin+1.5 g/kg humat ilave edilmiştir. Araştırma 18 hafta sürdürülmüştür. Rasyonlara L-karnitin ve humatın birlikte ve ayrı katılmalarının canlı ağırlık, yumurta verimi, yem tüketimi, yumurta ağırlığı, mortalite, yumurta kırılma mukavemeti, yumurta şekil indeksi, kabuk kalınlığı, ak indeksi, sarı indeksi, haugh birimi ile yumurta kabuğu, yumurta akı ve yumurta sarısı yüzdeleri üzerine etkisi gözlenmemiştir. Kan serumu parametrelerinden sadece alkalen fosfataz rasyonlara karnitin ve/veya humat ilavesinden etkilenmiştir. Rasyonlarında humat bulunan grupta bir düzine yumurta için (p0.01) ve bir kg yumurta için (p0.05) tüketilen yem miktarı ile yumurta kolesterol miktarı (p0.05) kontrol grubuna göre azalmıştır. Rasyona L-karnitin ve L-karnitin+humat ilavesi bir düzine yumurta için tüketilen yem miktarının azalmasına (p0.01) neden olmuştur.